Leta i den här bloggen

söndag 20 februari 2011

Fika

Cyklister verkar ha ett alldeles särskilt förhållande till fika. Nästan alla cyklister stannar någon gång under träningsrundan för att fika. Det kan handla om en kylig vinterrunda då man tittar in på macken och tar en kaffe för att värma sig, det kan handla om en räkmacka och en cappuccino på kondiset eller varför inte uno cafe con leche y uno boccadillo con serrano. Det sistnämnda beställs med fördel i Spanien, kanske vanligast på Mallorca. På vissa ställen får man då in två gigantiska mackor med ost, tomater och en halv lufttorkad gris på vardera mackan. Efter en sån fika kan man rulla hem utan cykel.

Så, är fikat bra för träningen? Beror på hur du ser det. Såvida du inte bibehåller 75% av maxpuls under hela fikat ska du förstås stanna din pulsklocka så att inte fikapausen räknas som träningstid. Efter fikat följer ju dessutom en varmstart av kroppen som innebär låg träningseffekt under kanske så lång tid som 20 minuter efter fikat. Men herregud, vem bryr sig? Fikat är ett socialt måste som främjar kamratskap och samhörighet cyklister emellan. Trivs man inte med sin träning lär träningseffekten vara låg under mycket längre tid än 20 minuter. Så fika på kära medcyklister, trivs med livet och träningen och håll pulsen uppe.

1 kommentar:

  1. Helt rätt Mange. Fika neccessere est (eller hur det nu stavas) :-)

    Mvh
    Georg "Bianchista" Gyllenfjell

    SvaraRadera